Overige

Welk energielabel heeft úw woning?

energielabel,consumentenadviseur

Het energielabel is sinds 2008 verplicht maar 23 jaar later weten vier van de tien Nederlanders nog steeds niet welk energielabel hun woning heeft. Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Hetzelfde onderzoek geeft aan dat generatie X en babyboomers vaker dan millennials niet weten wat hun energielabel is. De jongere generatie is daarmee beter op de hoogte van het energielabel maar tevens veel vaker van plan om het label in het komende jaar te verbeteren. De belangrijkste drijfveer hiervoor is de lagere energierekening.

Daar staat tegenover dat babyboomers vaak wel meer kennis hebben van de manieren waarop een energielabel verbeterd kan worden. Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, hebben babyboomers ook meer financiële middelen om verduurzaming te verwezenlijken. “Desondanks zien we dat vooral jongeren, met name millennials, de ambitie hebben om zo snel mogelijk te verduurzamen. Met de financiële regelingen vanuit de overheid zal verduurzaming de komende jaren in alle generaties normaal en mogelijk zijn.”

Voor mensen die niet van plan zijn te verduurzamen speelt de lange terugverdientijd van verduurzaming een belangrijke rol. Bleker: “Zo zijn zonnepanelen bijvoorbeeld pas rendabel na zo’n acht jaar bij doorgaans zes tot tien zonnepanelen - afhankelijk van de ligging en het aantal zonuren. Toch levert verduurzaming van je woning je hoe dan ook iets op. Je huis wordt beduidend meer waard als het een energielabel A draagt. Als je weet welk energielabel jouw woning draagt, worden de mogelijkheden om te verduurzamen en daarmee nog meer te besparen op de energierekening pas duidelijk. Het is daarom niet alleen belangrijk om je energie te vergelijken en te kijken of het goedkoper kan, maar ook te kijken waar de energie verloren gaat.”

Pricewise.com

 


Workshops brand- en rookklassen van kabels →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: